اعتماد به نفس خود را بسازید
اعتماد به نفس تقریباً در تمام جنبههای زندگی ما به شدت تاثیرگذار و مهم است. با این وجود؛ بسیاری از افراد نمیتوانند به اعتماد به نفس کافی دست پیدا کنند. این موضوع بسیار ناراحتکننده است زیرا چنین افرادی معمولاً در یک چرخه وحشتناک گرفتار میشوند و قادر نیستند موفق شوند.
همان طور که میدانید بیشتر مردم از سپردن کار خود به افراد مضطرب، ناکارآمد و افرادی که بیدلیل عذرخواهی میکنند؛ بیزار هستند.
از طرفی، مردم توسط افرادی که سر خود را بالا نگه میدارند، به وضوح صحبت میکنند و سوالات را به خوبی پاسخ میدهند، خوششان میآید. این افراد اعتماد به نفس بالایی دارند و حتی زمانی که چیزی را نمیدانند، به راحتی این موضوع را میپذیرند.
افرادی که به خود اعتماد دارند؛ الهامبخش دیگران خواهند شد. آنها قادر هستند روسا، مشتریان، دوستان و اطرافیان خود را تحت تاثیر قرار دهند.
خبر خوب این است که اعتماد به نفس را میتوان پرورش داد و آن را در خود ساخت. بنابراین اگر سعی میکنید اعتماد به نفس خود را تقویت کنید یا آن را برای اطرافیان خود به وجود آورید؛ تلاش شما ارزشمند است!
اعتماد به نفس شما از نظر دیگران در چه حد است؟
سطح اعتماد به نفس شما را میتوان از راههای مختلفی متوجه شد. از رفتار، زبان بدن شما، طرز صحبت کردن، چیزهایی که میگویید و نظیر این موارد. در ادامه رفتارهایی را که نشاندهنده سطح اعتماد به نفس پایین یا بالا هستند را نوشتهایم. آنها را بخوانید و ببینید کدام موارد در شما یا افراد اطرافتان وجود دارد؟
رفتاری با اعتماد به نفس بالا
- کاری که فکر میکنید درست است را انجام میدهید حتی اگر دیگران شما را مسخره کنند یا منتقد کار شما باشند.
- مشتاق هستید که ریسک را بپذیرید و سختی بیشتری برای رسیدن به چیزهای بهتر، تحمل کنید.
- تصدیق اشتباهات خود و یاد گرفتن از آنها یکی دیگر از نشانههای اعتماد به نفس بالاست.
- معمولاً منتظر میمانید تا دیگران برای دستاوردها و موفقیتهای شما، تبریک بگویند.
- شما با لحنی آرام و لطیف نظر افراد دیگر را میپذیرید و به آن پاسخ میدهید.
رفتاری با اعتماد به نفس پایین
- رفتارها و کارهای خود را بر اساس آنچه دیگران فکر میکنند، انجام میدهید.
- در محدوده راحت خود باقی میمانید و از شکست، ترس و وحشت فراوانی دارید. همچنین تمایلی به پذیرفتن ریسک ندارید.
- به سختی تلاش میکنید تا اشتباهات خود را مخفی کنید و تمایل دارید قبل از اینکه کسی بفهمد، مشکل را برطرف کنید.
- به دستاوردهای دیگران حسادت میکنید و ممکن است آنها به تمسخر بگیرید.
- به دستاوردهای خود اهمیتی نمیدهید و لحن مناسبی در مواجه با دیگران ندارید.
همان طور که در مثالهای بالا مشاهد کردید، اعتماد به نفس پایین میتواند باعث خودتخریبی انسان شود. افرادی با اعتمادبهنفس بالا، معمولاً نگرش مثبت به مسائل دارند زیرا به خود و تواناییهایشان اعتقاد دارند. آنها همچنین باور دارند که باید از زندگی نهایت استفاده را برد.
اعتماد به نفس چیست؟
دو موردی که بر اعتماد به نفس تاثیرگذار هستند عبارتند از: عزت نفس و خودکارآمدی.
هنگامی به حس خودکارآمدی میرسیم که خودمان (و افراد شبیه خود) را در حال ماهر شدن در امور و رسیدن به اهداف میبینیم. این حس زمانی به وجود میآید که متوجه میشویم، با یادگیری و تلاش در یک زمینه میتوانیم به موفقیت دست پیدا کنیم. این نوع از اعتماد باعث میشود که افراد چالشهای سخت در زندگی و کار را بپذیرند و در مقابل آن ایستادگی کنند.
این مورد با حس عزتنفس، وجوه مشترکی دارد. عزتنفس حسی عمومیتر نسبت به احساس موفقیت و غلبه بر مشکلات در زندگی است. معمولاً این حس وقتی به سراغ انسان میآید که اطرافیانش، او را فردی موفق و عالی بدانند و خود نیز حس توانمندی داشته باشد.
همچنین این حس به ما میگوید که در کار خود موفق خواهیم بود و اگر تلاش کنیم، به راحتی به آنچه که میخواهیم، میرسیم.
برخی از افراد بر این باور هستند که اعتمادبهنفس را میتوان با مثبتاندیشی به دست آورد و ما هم این قضیه را تا حدودی قبول داریم. با اینکه تعیین اهداف و رسیدن به آنها برای تقویت اعتماد بسیار مهم است اما نمیتوان آن را کافی دانست.
شما باید صلاحیت را نیز در خود به وجود آورید زیرا بدون احساس صلاحیت، اعتمادبهنفسی نیز نخواهید داشت.
اگر در خصوص روانشناسی خانواده سوالی دارید کلیک کنید
سایت دانشگاه زندگی شما را راهنمایی می کند