سفارش تبلیغ
صبا ویژن

تقارن در سخنرانی ؛ عامل تعادل و وضوح گفتار هنگام سخن گفتن

تا به حال شده است وسط سخنرانی و دقیقا زمانی که انتظار دارید همه از گفته‌های شما هیجان‌زده شوند و شما را سوال‌پیچ کنند آرزو کنید ای کاش راهی وجود داشت که مخاطبانتان بهتر منظور شما را درک می‌کردند؟ شما هم برای منظور و مقصود خود دچار مشکل می‌شوید؟ شما هم تا کنون به ناتوانی خود برای فهماندن برخی از مطالب به مخاطبان اعتراف کرده‌اید؟ خبر خوب این که این مشکل هم همانند بسیاری از افت و خیرهای چالش‌برانگیز سخنرانی بدون راه حل نمانده است. “تقارن در سخنرانی” یکی از آن تکنیک‌های نوشتاری مفید و پرکاربردی است که شاید کم‌تر اسم آن را شنیده باشید؛ اما قطعا بارها در نوشتن متن سخنرانی از آن استفاده کرده‌اید.

تقارن یا رعایت موازات در نوشتار، یکی از فنون در تهیه متون سخنرانی است که مهم‌ترین دستاورد آن شفاف‌سازی، وضوح بیش‌تر گفتار و به تبع آن درک بهتر مطالب توسط مخاطب می‌باشد. به این شکل که سخنران با استفاده متقارن از الگوهای دستوری در کلمات، عبارت و جملات سعی دارد فرم یا ساختاری کاملا موازی و مشابه به هم ایجاد کند؛ دقیقا مثل اشکال هندسی متقارن که هر گوشه متناظر با گوشه دیگر کاملا قرینه هم هستند.

شاید در نگاه اول چنین ساختاری خسته‌کننده، تکراری و کلیشه‌ای به نظر برسد؛ اما همه چیز کاملا بر خلاف تصورات ما است. درس امروز دانشگاه زندگی به معرفی و تحلیل مفهوم تقارن در سخنرانی اختصاص دارد. به امید این که مشکلات احتمالی سخنرانان در انتقال مفاهیم با به کارگیری این تکنیک کم‌تر و کم‌تر شود.

معرفی مفهوم تقارن در سخنرانی

همان طور که گفته شد رعایت موازات و تقارن در نوشتن متن سخنرانی به هیچ وجه خسته‌کننده نیست. در این روش نویسنده متن که در اغلب موارد خود سخنران است تنها بخش‌های خاصی نظیر افعال، اسامی و صافت را تکرار می‌کند. پیش از این در دانشگاه زندگی به بحث تکرار و افزونگی در فن بیان و باید‌ها و نبایدهای آن پرداخته بودیم.

مشاهده مقاله  12 تکنیک فن بیان در مناظره که احتمالا تا کنون نشنیده بودید!

مثال‌های کاربردی برای استفاده از تقارن در سخنرانی

برخی از نطق‌های معروف مثل سخنرانی‌ها و فن بیان آبراهام لینکلن سرشار از این تکنیک‌های ریز و معجزه‌آسایی هستند که حتی امروز هم بسیار پرکاربرد می‌باشند. تکرار در سخنرانی‌های لینکلن متعدد است. به نمونه زیر توجه کنید:

  • دولت مردم، توسط مردم، برای مردم (تکرار اسم)
  • ما نمی‌توانیم وقف کنیم، ما نمی‌توانیم اهدا کنیم، ما نمی‌توانیم این زمین را تقدیس کنیم (تکرار فعل)

معرفی مفهوم تقارن در سخنرانی

در فن بیان جان اف کندی هم فن تقارن در سخنرانی بارها به چشم می‌خورد:

  • ما هر هزینه‌ای را می‌پردازیم، هر مسئولیتی را می‌پذیریم، هر گونه سختی را تحمل می‌کنیم، هر دوستی را حمایت می‌کنیم و به هر دشمنی رو به رو می‌شویم تا از بقا و موفقیت آزادی مطمئن شویم

نمونه جالب و چشم‌گیر دیگر را در ساختاری پیچیده‌تر و در سخنرانی معروف گرسنه بمان، احمق بمان استیوجابز در دانشگاه استنفورد آمریکا می‌بینیم:

  • مادر من که هیچ وقت از هیچ دانشگاهی فارغ‌اتحصیل نشد و پدرم که هرگز از دبیرستان فارغ‌التحصیل نشد

سایت مسیر زندگی را دنبال کنید