7 نکته در مورد آداب دست دادن
آیا از خودتان میپرسید که در حین دیدنِ یک فردِ جدید باید چه کار کنید؟ آیا شما باید دست بدهید یا منتظر شوید تا او اول دستش را به سوی شما دراز کند؟ یاد گرفتنِ آداب دست دادن میتواند در برخی شرایط کاری و اجتماعی بسیار مهم و حیاتی باشد، چرا که قادر است تا تأثیر عمیقی را در فرد مقابل ایجاد کند.
دست دادن، در حقیقت بدین معناست که شما خواستارِ ایجاد رابط? دوستی با فرد مقابل بوده و یا او برای شما فردِ قابل قبولی است، حالا ممکن است این فرد، همسای? شما باشد و یا شخصی که قرار است برای استخدامتان با شما مصاحبه کند. یادتان باشد که بهتر قبل از پیاده کردنِ این فنون بر روی افراد غریبه، دست دادن را با اعضای خانوادهی خود امتحان کنید. خیلی از آدمها شما را با نوع دست دادنتان قضاوت میکنند، روش دست دادنِ شما میتواند حاکی از خونگرمی و یا اعتماد به نفس بالایتان باشد.
آداب دست دادن
اوقاتی که شما باید با دیگران دست بدهید:
معرفیهای ابتدایی
در ضمنِ دیدنِ کسی که مدت زیادی از دوریتان میگذرد
سلام و احوال پرسی با مهمانان (زمانی که شما میزبان هستید)
سلام و احوال پرسی با میزبان (زمانی که شما مهمان هستید)
خداحافظی با یک دوست یا همکارِ حرفهای
در ضمنِ دیدنِ اعضای خانوادهی همسرتان
هر زمان که آقا یا خانمی دستش را به سمت شما دراز میکند
مورد اول: زمانِ مناسبِ آغاز کردن را بدانید و موقعیتشناس باشید
فردی که از نظر اجتماعی و یا حرفهای در رتب? بالاتری قرار دارد _ یا به عبارت دیگر جزو اولیای امور است _ و یا سنِ بیشتری نسبت به شما دارد، باید دستش را به سمت شما دار کند. به طور مثال، فرض کنید برای یک مصاحب? کاری به یک شرکت مراجعه کردهاید، کسی که باید دستش را دراز کرده و دست دادن را آغاز کند، فردِ مصاحبه کننده است. وقتی اعضای خانوادهی همسرتان را میبینید، به طور مثال پدر زن شما کسی است که باید دست دادن را آغاز کند.
اگر اشتباهی رخ داد و شما اشتباهاً دستتان را دراز کردید، به هیچوجه دستتان را عقب نکشید، چرا که نه تنها از این کار به عنوان بیادبی برداشت میشود، بلکه ممکن است هردوطرف را معذب کند. همیشه در دست دادن، با فردِ مقابل همکاری کنید. لبخند بزنید و به ادام? معرفی بپردازید. عذرخواهی نکنید.
مورد دوم: بایستید و به چشمانِ طرفِ مقابل نگاه کنید
اگر در حالتِ نشسته قرار دارید، از جای خود بلند شوید و دستتان را دراز کنید. این کار نه تنها احترام شما را به فردِ مورد نظر ابراز میکند، بلکه شما را به نوعی، همترازِ یکدیگر میکند. ارتباطِ چشمی را برقرار کنید و یک لبخند نیز چاشنیِ کار کنید تا فردِ مقابل بفهمد که شما از دیدنِ او و بودن در این مکان خوشحال هستید.
سر جای خود بایستید و به فرد مقابلتان نگاه کنید تا او فکر نکند که عجله دارید و قرار است به جایِ دیگری بروید. اگر در حینِ راه رفتن هستید، بایستید، به سمتِ فرد مورد نظر برگردید، به او نگاه کنید و با هم دست بدهید، وگرنه اوضاعِ معذب کنندهای بینتان حاکم میشود.
مورد سوم: قبل و در حینِ دست دادن، خوش و بش کنید
اگر کف دستهایتان خیس هستند، پس دست دادن را به وقتِ دیگری موکول کرده و سعی در خشک کردنِ دستها و خوش و بش کردن داشته باشید. خوش و بش کردنِ شما باید شاملِ گفتنِ اسم آن آقا یا خانم، همراه با عباراتِ زیبا و دلنشین باشد، مثلاً: (از دیدنِ شما خیلی خوشحال شدم خانم حسینی!) و اگر عبارات دلنشینِ دیگری هم برای اضافه کردن دارید، اصلاً دریغ نکنید. در ابراز خوشحالی و یا هر احساسِ دیگری زیادهروی نکنید، این کار سببِ معذب کردنِ فرد مقابل میشود.
برای اینکه اسم فرد یادتان بماند، حتما در حین مکالمهتان چندین بار از آن استفاده کنید: یک بار در حینِ دست دادن، یک بار کمی بعد از آن، و یک بار هم زمانی که میخواهید در حین خداحافظی کردن، با یکدیگر دست بدهید. این کار، تأثیر به شدت مثبتی را بر روی فرد مقابل میگذارد، چرا که آدمها دوست دارند که دیگران به آنها اهمیت بدهند و اسمشان را در یاد و خاطرشان حفظ کنند.
مورد چهارم: دست دادن باید قوی و محکم انجام شود، اما از افراط پرهیز کنید
شاید دوست داشته باشید که از شل دست دادن یا استفاده از چنین روشهایی به شدت پرهیز کنید، چرا که نشانی از ضعف و بیحالی است. اگرچه، دلیل نمیشود که برای نشان دادنِ اعتماد به نفستان به دیگران، دستشان را با فشارهای بیش از حد بشکنید. اگر فرد مقابلتان سست دست داد، فشار خیلی کوچک اما قابل توجهی به دستش وارد کنید. اینچنین است که به او میفهمانید که باید محکمتر دست بدهد.
مورد پنجم: دست دادن، باید در حدود 2 الی 5 ثانیه طول بکشد
بیشترِ افراد، زمانهایی کوتاهتر از این را ترجیح میدهند. در پیروی از کارهای فرد مقابلتان، هوشیار و مطیع رفتار کنید، مخصوصاً اگر آقا یا خانمِ طرفِ مقابل، رئیس یا مافوقِ شما در جایگاه اجتماعی و شغلی باشد.
اگر فرد مقابلتان به نگه داشتنِ دستتان _ بیشتر از پنج ثانیه _ ادامه داد، با رعایت ادب دستتان را عقب بکشید. ارتباط چشمیتان را برقرار نگه دارید و سعی کنید در ادام? معاشرتتان، خوش اخلاق بمانید.
مورد ششم: حواستان به دستِ دیگرتان باشد
تمام مردمِ جهان از دستِ راست برای دست دادن استفاده میکنند، مگر اینکه دلیل منطقیای برای استفاده از دست چپشان داشته باشند. در حین دست دادن، دستِ چپ خود را در جیبتان نگه ندارید، چرا که این کار، نشاندهندهی حالتِ دفاعیِ شما خواهد بود. در بیشترِ موقعیتهای کاری و تجاری، شما نباید با دستِ چپ خود، بازوی فرد مقابل را لمس کنید یا دست فرد را بپوشانید. اگرچه این روش در دست دادنهای دوستانه، به شدت دلنشین است.
فن بیان را با ما بیاموزید